Az önbizalom, önszeretet, ami mindennek az alapja az életedben.

Tapasztaltad már, hogy bármit mondasz vagy teszel, azt azonnal megkérdőjelezed? Voltál már bizonytalan és döntésképtelen? Nem bízol a döntéseidben? Álltál már a tükör előtt elégedetlenül, vagy a mérleg felett a fejed csóválva? Érezted már magad értéktelennek, motiválatlannak? Fontos neked, hogy a külvilágtól pozitív megerősítést kapj egy-egy cselekedetedre, megnyilvánulásodra, a külsődre? Állandóan a környezetedben élők elvárásainak akarsz megfelelni?

Ha a kérdések nagy részére igen a válaszod, van egy jó hírem. Mindez változhat, ha Te is úgy akarod. Mi történik valójában? Miközben másoknak igyekszel megfelelni, az elvárásaiknak eleget tenni, azt teszed, amit mások akarnak, akkor nem a saját életedet éled.  Feszültség van benned, sorozatos kudarc ér, mert gyakran nem sikerül megfelelned. Nem vagy a helyeden. Fontos látnod, és felismerned, hogy az életed a Tiéd. Saját magadnak kell megfelelned. Tudom, hogy gyakran ez is nagyon nehéz. Érdemes átgondolni, hogy állsz az önrendelkezés és önérvényesítés kérdésével.

Önrendelkezés az, amikor én határozom meg a cselekedeteimet, én gazdálkodok a saját erőforrásaimmal. Nem hagyom, hogy ezt mások tegyék, s én sem teszem ezt másokéval. Amikor ez megvalósul, akkor az életed önálló elképzelések és cselekedetek folyamatává válik.  

Az önérvényesítés az, amikor felismered az érdekeidet, felvállalod azokat magadban legbelül, képviseled stabilan kifelé és megvalósítod, keresztülviszed. Mindez félelmetesnek és hihetetlennek tűnhet számodra, sőt talán azt is megfogalmaztad olvasás közben, hogy ez önző dolog, így élni.

A választás a Tiéd. Pozitív önértékelés, önszeretet = teljesebb, boldogabb élet. Negatív önértékelés = szenvedés, szorongás, egy helyben toporgás, bizonytalanság. Ha igent mondasz magara, az önszeretetet választod, akkor nem kell mást tenned, mint eljössz hozzám, beszélgetünk, és feltárjuk a lehetőségeidet, hogy azután a saját életed élhesd.

Írj, vagy hívj, ha készen állsz a változásra!