Mi a jóga?

 

Fontosnak tartom tisztázni, hogy a jóga nem testedzés, vagy nehéz akrobatikus gyakorlatok sora. Gyakran hallottam ismerőseimtől, hogy azért nem jógáznak, mert nem elég hajlékonyak, nem elég rugalmasak. Nekik az úgysem menne, mert ők nem tudnak rendesen még előre hajolni sem. A jó hír az, hogy nem is kell, mert mindenki a saját határáig végzi a gyakorlatokat, úgy, ahogy azt a testi adottságai lehetővé teszik. A jóga nem vallás, bárki gyakorolhatja. Több ezer éves hagyomány, egyidős az emberiséggel.  

Hétköznapi nyelven a jóga a test, a tudat és az érzelmek egyensúlyba hozását, azok harmonikus összhangját jelenti. Egyensúlyt teremt kívül, belül. A jóga mélyebb értelemben segítő eszköz ahhoz, hogy megismerjük Önmagunkat. A jóga szó, egyesülést jelent, mely szellemi értelemben az egyéni tudat és az univerzális tudat egyesülését jelenti. A jóga célja, hogy elválasszuk a valóságot a látszólagostól, hogy megismerjük, felfedezzük és ráébredjünk Önmagunk Valódi, Igaz Természetére. 

A jóga 8 lépcsője, Patandzsali tanításai szerint:

Jama – A rossz cselekedetektől való tartózkodás különféle formái. Tartózkodunk a másoknak való ártástól, a hamisságtól, a lopástól, mértéktelenségtől és a kapzsiságtól.
Niyama  – Különféle előírások, a tisztaság, az elégedettség, az önuralom, a tanulmány és az Isten iránti odaadásra vonatkozóan.
Asana    – A megfelelő testhelyzetet, testtartást, ülőhelyzetet jelent. A test felkészítése a meditációra, test egészségének megtartására, a testben az energia blokkok oldása.
Pranayama – A légzés, a prána áramlás szabályozása.
Pratyahara – Az elme visszavonása az érzékek tárgyaitól. A figyelem irányítása oly módon, hogy az érzékszervek felől semmi sem tud a tudat elé kerülni.
Dharana – Összpontosítás/koncentráció. A figyelem irányítása, és megtartása egy adott dolgon addig, ameddig akarom.
Dhyan – Meditáció. A gondolat szüntelen áramlása a koncentráció tárgya felé. Más szóval a meditáció hosszan tartó koncentráció.
Szamadhi – Amikor a meditációban felragyog a tárgy igazi mivolta, anélkül, hogy az észlelő elméje eltorzítaná, akkor ez az elmélyülés a Szamádhi. A tudat feloldódik a kozmikus tudatban.

A Hatha jóga, melyet én gyakorlok és tanítok, minden jóga irányzat alapja. A Ha szótag holdat jelent, a Tha napot. A Hatha jóga jelentése a nap- és holdenergiák egyensúlya, gyakorlatainak célja a harmónia megteremtése ezen energiák között. A jóga gyakorlatok során a test feletti uralmat szerezzük meg, miközben folyamatosan koncentrált állapotot tartunk fenn. A jóga kitartó és következetes, rendszeres gyakorlásával az életünk természetesen áramló, színjátékoktól és álarcoktól mentessé válik. Valódi kapcsolat jön létre Önmagunkkal, tudatosabb életet élünk, és kialakul a gondolatok, szavak és tettek közötti harmónia.

 

Ajánlott irodalom:

Hatha jóga Pradípiká
Bahagavad gíta 
Patandzsali jóga szútrái
Kaczvinszky József: Kelet Világossága  I.,II.,III.,
Swami Satyananda Saraswati: Ászana, Pránajáma, Mudrá, Bandha