Nem vagyok benne biztos, hogy a hétköznapi életben mindenki könnyedén meg tudná határozni, mit jelent számára a lelki egészség. Jómagam először a tanulmányaim során találkoztam a fogalommal, és mélyen elgondolkodtatott. A testi egészségről hallottam, foglalkoztam vele, egészségtudatos életet éltem, de valahogy fel sem merült bennem, hogy a lelki egészségemmel is foglalkoznom kellene.

Mindaddig, amíg azt nem kezdtem érezni, hogy valami nincs rendben velem. Megvan mindenem, mégsem vagyok boldog. Elkezdtem terápiára járni, és ahogy a lelki folyamataim egyre nagyobb figyelmet kaptak, szépen lassan elkezdett kirajzolódni, hogy számomra mit is jelent a lelki egészség. Teljességérzetet jelent. Amikor azt érzem, hogy rendben vagyok, kompetens vagyok az életemben, stabil vagyok, érhet bármi, egyensúlyban tudok maradni. Magabiztos vagyok, és hiszek magamban. Vannak barátaim, szerető családom, nyugodt életem. Van öröm az életemben, azt meg is tudom élni, az érzéseimet adekvátan ki tudom fejezni. Képes vagyok kommunikálni. Tudom kontrollálni magam, a beszédem, a cselekedeteimet, az érzéseimet. Képes vagyok másokhoz kapcsolódni, kapcsolatot létesíteni és fenntartani. Én ekkor érzem magam lelkileg egészségesnek.

Azt tapasztalom, hogy ez nem egy állandó állapot. Olykor kibillenek kicsit, vagy nagyon. Vannak rossz napjaim, amikor negatívabban látom a világot, amikor dühös vagyok vagy éppen kiábrándult. Szoktam kishitű lenni, vagy elégedetlen. Hullámzásaim vannak, mégis az életem és az érzelmeim áramolnak. Az egészség része az is, amikor valami nincs rendben. Vannak lehetőségek a gyógyulásra, és ami biztos, semmi sem marad úgy örökre. Mindennek a természete a változás. A lelki egészség része a jó és a rossz egyaránt és ezek összes árnyalata. Az a kérdés csak, mit kezdek vele. Elfogadom, áramlok, tehát vagyok, létezem. Én így vagyok lelkileg EGÉSZséges.

Kicsit tudományosabban, a WHO, az Egészségügyi Világszervezet szerint az egészség nem egyenlő a betegség hiányával. A teljes fizikai, mentális, és szociális jólét állapotát jelenti. Tehát a mentális egészség, az általános egészségi állapot egyik összetevője. Sokféle tudományos meghatározását olvastam a lelki egészségnek, számomra leginkább érthető és elfogadható, ha már definiálni kell, az egészséglélektani megközelítés  (Tudor nyomán, hivatkozza Buda, 2001), mely 8 pontban határozza meg a lelki egészség kritériumait:

  1. Megküzdési (coping) képesség
  2. Feszültségek, stresszek uralásának képessége
  3. Megfelelő énkép és önazonossági érzés
  4. Önértékelés
  5. Önfejlesztés, a fejlődőképesség
  6. Autonómia
  7. Változási képesség
  8. Szociális támogatások igénybevétele, részvétel társadalmi mozgalmakban

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, szükség van önismeretre, melyet tapasztalatom szerint segítő szakember közreműködésével lehet leginkább elsajátítani. Mégpedig azért, mert mi nehezen vesszük észre a fától az erdőt. Jól jön egy külső, semleges nézőpont. Ha belegondolunk, a testi egészségünkkel folyamatosan foglalkozunk, orvoshoz megyünk, ha megbetegszünk.  Vitaminokat szedünk, táplálékot veszünk magunkhoz. A lelkünk is igényli a törődést, a táplálást. A mentális egészségünkre is figyelmet kell fordítani.

Számodra mit jelent a lelki egészség? Te mit teszel érte?