Haldoklás, gyász, veszteség, elengedés.

A halál kérdése régóta foglalkoztat. Teljesen biztos, hogy nem kerüljük el, ezért érdemes szembe nézni vele. Foglalkozni vele, naponta tudatosítani, hogy talán a következő óra, nap vagy hét lesz az utolsó. Ez a hozzáállás segít elfogadni a múlandóság tényét, és megbecsülni az életet.

A gyász, a veszteségre adott természetes reakciód.

Veszteséget nem csak a halállal kapcsolatban élhetsz át. Sokkal tágabban értelmezhető, kiterjedhet életed számtalan történésére. Veszteséggel nézel szembe minden olyan esetben, amikor azt mondod, az életed a történtek után már nem olyan, mint előtte.  Melyek lehetnek ezek az életesemények? 
Közeli hozzátartozó halála, a házasság, a válás, a terhesség, a magzat elvesztése, egy hosszú párkapcsolat vége, egy barátság megszűnése, munkahely váltás, költözés, vagy ha valamit elloptak tőled, ami sokat jelentett számodra. Gyászolunk akkor is, amikor a reményünket, az álmainkat veszítjük el. A gyásznak egy különösen nehéz aspektusa, amikor megtudjuk, hogy egy szerettünk haldoklik, vagy gyógyíthatatlan betegek vagyunk.

A gyásznak kell időt és teret adni. A feltörő érzelmeket megengedni magadnak, megélni azokat. Minden gyászfolyamat egyedi, mert minden ember egyedi. Nem beszélhetünk konkrét szakaszokról, konkrét fázisokról, mert mindenki a maga módján gyászol. Nincs arra sem konkrét szabály, hogy ez mennyi ideig tart. Honnan tudjuk mégis, hogy feldolgoztuk a veszteséget? Onnan, hogy amikor felidézed, vagy a hozzá kapcsolódó pozitív emlékre gondolsz, nem szorul össze a szíved tőle.

Segíthetek Neked a gyászfolyamatod kísérésében, a veszteség feldolgozásában, az elengedés és újrakezdés folyamatában. 
Segíthetek, ha haldokló van a családodban, vagy ha Te magad vagy gyógyíthatatlan beteg.

Hívj vagy írj nekem, ha úgy érzed, szükséged van rám.